Quantcast
Channel: فـردوس عـدالـت
Viewing all 151 articles
Browse latest View live

کنفرانس تشریح قانون جدید راهنمایی و رانندگی با محوریت اخذ جریمه برگزار می شود.

$
0
0
به همت انجمن علمی دانشجویی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد کنفرانس فوق الذکر به شرح ذیل برگزار خواهد شد.

کنفرانس تشریح قانون جدید راهنمایی و رانندگی با محوریت اخذ جریمه

سخنران:سرهنگ حمیدرضا جعفری رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان

زمان:یکشنبه 1391/3/7 ساعت 12 الی 14

مکان : آمفی تئاتر دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی


* آيا مي‌توان به جاي «سنگسار» حكم ديگري به اجرا گذاشت؟

$
0
0



                                                                                                                                        پاسخ جمعي از مراجع عظام تقليد

پاسخ جمعي از مراجع عظام تقليد به استفتاء ايسنا؛
آيا مي‌توان به جاي «سنگسار» حكم ديگري به اجرا گذاشت؟

» سرويس: سياسي - حقوقي و قضايي
كد خبر: ۹۱۰۱۲۲۰۶۱۴۵
سه‌شنبه ۲۲ فروردين ۱۳۹۱ - ۰۷:۴۳
جمعي از مراجع عظام تقليد، به اين استفتاي ايسنا كه «آيا در شرايط كنوني مي‌توان حكمي جايگزين براي مجازات سنگسار درنظر گرفت؟»، پاسخ دادند. پيش از اين «موسي قرباني» عضو كميسيون حقوقي و قضايي با اعلام حذف مجازات سنگسار از قانون جديد مجازات اسلامي گفته بود كه بر اساس قانون جديد در اين موضوع بايد طبق ماده ۲۲۳ به فتاواي مشهور فقها و نظرات ولي فقيه رجوع شود.


به گزارش سرويس حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، متن سوال و پاسخ آيات عظام مكارم شيرازي، نوري‌همداني، علوي گرگاني، موسوي اردبيلي، حسيني زنجاني و جعفر سبحاني به اين شرح است:

سوال: با عنايت به اين‌كه در حال حاضر اجراي مجازات سنگسار از سوي دشمنان اسلام و قرآن دستاويزي جهت وهن احكام شرعي قرار گرفته، خواهشمند است نظر خود را در خصوص اجراي مجازات رجم در شرايط كنوني بيان فرموده و با توجه به اين‌كه اين حد مبناي ظاهري در قرآن ندارد، آيا به نظر حضرتعالي اين مجازات جزء حدود لايتغير الي الابد تلقي مي‌شود يا احتمالا مي‌توان به اقتضاي زمان و مكان جايگزيني براي آن قرار داد؟.


پاسخ آيت‌الله العظمي نوري همداني:

در فرض سوال، همانطور كه قبلا هم جواب داده‌ايم حكم الهي تغييرپذير نيست و كيفيت اجراي آن بستگي به نظر حاكم شرع دارد.


پاسخ آيت‌الله العظمي مكارم شيرازي:

ما قبلاً نيز گفته‌ايم كه در شرايط فعلي مي‌توان جايگزين كرد.


پاسخ آيت‌الله العظمي جعفر سبحاني:

سوال جنابعالي پيشينه ديرينه دارد و ما در كتاب حدود به طور گسترده از آن سخن گفتيم كه اجمال آن اين است: ۱- ثبوت زناي محصنه شرايطي دارد كه غالبا امكان‌پذير نيست يعني چهارنفر با چشم خود ببينند كه مرد بيگانه با زن در آن موضع با هم جمع شده‌اند. ۲- راه‌هايي براي تخفيف وجود دارد؛ يكي از آن راه‌ها اين است كه اگر از گودال گريخت، تعقيب آن حرام است. ۳- اگر حاكم شرع احساس كرد اجراي حكم به اين شيوه مشكلاتي دارد مي‌تواند به نحو ديگري اجراي حد كند. والله العالم

پاسخ آيت‌الله العظمي علوي گرگاني:

در صورتي كه حاكم شرع تشخيص دهد كه اجراي اين حكم موجب وهن اسلام و بي‌احترامي به آن است و موجب ضرر به اصل دين است مي‌تواند آن را تغيير دهد اما اصل حكم سنگسار در فقه اسلام ثابت است، حتي اگر به طور صريح در قرآن ذكر نشده باشد و اصل اين حكم تغيير ناپذير است.


پاسخ آيت‌الله العظمي موسوي اردبيلي:

مجازات رجم قابل تغيير نيست ولي چنان چه اجراي آن بر خلاف مصالح اسلام و مسلمين باشد فقيه جامع الشرايط مي‌تواند حكم به عدم اجراي آن بدهد.


پاسخ آيت‌الله العظمي حسيني زنجاني:

چنانچه به نظر فقيه جامع الشرايط اجراي حكمي در جامعه به دليل عدم آمادگي فكري عموم مردم موجب سستي در اعتقاد و اصل اسلام مي‌شود، در اين صورت حفظ اسلام اهم است و اجراي حكم بايد تا استحكام عقايد مسكوت بماند. مضافا اينكه قاعده «تدرء الحدود بالشبهات» در مورد اين مساله جاري است، گرچه فقهاء مفاد قاعده را در شبهات موضوعيه گفته‌اند ولي بنا بر تسلم و قبول اين قاعده كه متخذ از عين روايت است شبهه اطلاق داشته و شامل شبهه حكميه نيز مي شود يعني اجراي حكم در شرايطي كه عدالت اجتماعي به طور كامل اجراء نمي‌شود محل شبهه است چون اصل حاكم عدل است كه ما هنوز با آن فاصله زيادي داريم. والله العالم

کنفرانس تشریح قانون جدید راهنمایی و رانندگی برگزار گردید

$
0
0
در این کنفرانس که در مورخه 7/3/1391برگزار گردید، سرهنگ حمیدرضا جعفری ، رئیس پلیس راهور استان خراسان رضوی به طرح مباحثی پیرامون قانون جدید راهنمایی و رانندگی  پرداختند. 


سرهنگ حمیدرضا جعفری با توجه به این که قانون جدید تحولاتی در خود دیده است اعلام داشتند که اعمال نمره ی منفی، تشدید جریمه های نقدی، افزایش مدت نگهداری خودروهای راننده های متخلف در پارکینگ، محرومیت های سنگین از ادامه رانندگی و ضبط گواهینامه ی رانندگی متخلفان برای مدت طولانی از تغییرات مهم این قانون می باشد و سپس به ارائه ی توضیحاتی پیرامون این موضوعات پرداختند.

در این کنفرانس جمعی از اساتید گروه حقوق دانشگاه فردوسی مشهد نیز حضور داشتند.از آن جمله اند: دکتر محمد مهدی قبولی درافشان (مدیر گروه حقوق دانشگاه فردوسی مشهد) دکتر سعید محسنی(استادیار گروه حقوق دانشگاه فردوسی مشهد)دکتررضا معبودی (استادیار گروه حقوق دانشگاه فردوسی مشهد).


کنفرانس فوق الذکر در نهایت با تقدیر اساتید حاضر از سخنرانان و همراهان برنامه به اتمام رسید.


اعیاد شعبانیه مبارک...

$
0
0

ولادت با شکوه سرور ظلم ستیزان حضرت اباعبدالله الحسین(ع)

 و پرچمدار وفاداری حضرت ابوالفضل العباس (ع)

 و اسوه ی عبادت حضرت سجاد(ع)بر همگان مبارک باد...

شماره ی هفت و هشت نشریه ی دادو بیداد منتشر شد...

$
0
0

 نشریه ی دادوبیداد

به همت انجمن علمی – دانشجویی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد شماره

هفتم و هشتم دوماهنامه  حقوقی علمی –تخصصی  داد و بیداد، منتشر شد

 و به انتظار مخاطبان خود جهت انتشار پایان داد.

در این شماره به علت تغییر قطع نشریه و سایر تغییرات شکلی و ماهوی و کمبود بودجه اختصاصی دانشگاه دو شماره در یک مجلد به چاپ رسید.

نکته ی قابل توجه در این شماره مقاله ی افتخاری مدیر گروه سابق گروه حقوق جناب دکتر جوان جعفری می باشد که نشان از اعتبار و پیشرفت این نشریه دارد.همچنین در این شماره در اقدامی بی سابقه همزمان شاهد کارگاه ترجمه ی انگلیسی و فرانسه می باشیم.

در این شماره که مطالب آن با نظارت دقیق،مشاوره وداوری اساتید حقوق دانشگاه فردوسی مشهد انتخاب شد شاهد ستون های متنوع و مطالب تخصصی حقوقی می باشیم.از جمله: مجسمه عدالت،کانت و سزاگرایی در فلسفه کیفر،نمایندگی در اسناد تجاری،قانون هدفمندی یارانه ها و چالش آن با اصل استقلال مالی زن و اصل استقلال مالی افراد،مصاحبه با دکتر عبدالرضا جوان جعفری،حقوق شهروندی،گزارشی از برنامه های انجمن علمی و ...

لازم به ذکر است که نشریه ی دادوبیداد تنها نشریه ی حقوقی دانشجویی است که در مشهد فعالیت می کند.

شماره ی پیشین این نشریه  در سومین جشنواره ی دانشگاهی حرکت در بین نشریات دانشگاه به عنوان  نشریه ی قابل تقدیر انتخاب شد و امید می رود در سطح کشور نیز در جشنواره هایی از این دست مورد توجه قرار گیرد که این امر بی شک بر تلاش و انگیزه ی  مسوولان این نشریه و هیئت تحریریه ی مجرب آن خواهد افزود...

 

 

 

مسابقات شبيه‌ سازي ديوان كيفري بين‌المللي

$
0
0

درآمد

مسابقات شبيه‌ سازي ديوانها و دادگاهها به نحو مرسومي در دانشكده‌هاي حقوق بسياري از كشور‌ها رواج يافته است تا آنجا كه اين مسابقات براي دانشجويان گاه رنگ و بوي المپياد دانشجويي حقوق به خود گرفته است. اين مسابقات در دانشكده‌هاي معتبر حقوق در رشته‌هاي مختلف چون حقوق كيفري، مدني، اداري و حتي اساسي در برابر مراجع مختلف قضايي به نحوي نمايش گونه برگزار مي‌شود تا دانشجويان حقوق در گرايشهاي مختلف مورد علاقه خود فرصت يابند از فضاي انتزاعي و نظري كلاسهاي درس بيرون آمده و بتوانند توانمندي خود را در عالم عمل نيز محك بزنند؛ هم با تشريفات مرسوم در محاكم قضايي آشنا شوند و هم قدرت استدلال خود را در برابر استدلالات رقيب كه به نحو غير منتظره عنوان مي‌شود، بسنجند. اهميت مسابقات مذكور به اين دليل است كه فضاي نظري محض آموزش حقوق هميشه آفتي بوده است كه دانشجويان را به دامن رخوت و سستي مي‌كشاند و از سويي صرفاً آموختن مجموعه‌اي از فروض خواهد بود بي‌آنكه هيچ تصوري از چگونگي قابليت اعمال آن موجود باشد، فايده‌اي جز گذراندن واحد‌هاي درسي نداشته و عاقبتي نيز جز فراموشي در انتظار آن نيست.

در اين ميان اهميت مسابقات شبيه‌سازي ديوان كيفري بين‌المللي به نظر مضاعف مي‌نمايد، چرا كه گذشته از آنكه همه فوايد گفته شده بر آن مترتب مي‌باشد، رسالت ترويج و گسترش دامنه حقوق بشردوستانه و عدالت كيفري بين‌المللي را نيز به دوش مي‌كشد.

مسابقات شبيه‌سازي ديوان كيفري بين‌المللي كه در ايران به ابتكار و اهتمام كميته بين‌المللي صليب سرخ برگزار مي‌شود از سابقه‌اي طولاني برخوردار نيست و متأسفانه آن چنان كه بايد و شايد دانشكده‌هاي حقوق سراسر كشور توجه چنداني به برگزاري اين مسابقات ندارند كه اين امر حتي به دانشجويان نيز سرايت كرده است. البته مشكل اساسي به ناشناخته بودن اين پديده براي ادبيات حقوقي فارسي بر مي‌گردد كه يكي از اهداف نگاشته حاضر در جهت افزايش آگاهي عمومي نسبت به اينگونه ترتيبات مي‌باشد.

نحوه برگزاري و چگونگي شركت در مسابقات

ثبت‌نام براي شركت در مسابقه شبيه‌سازي ديوان كيفري بين‌المللي هر ساله در اواخر سال تحصيلي دانشجويي آغاز مي‌شود. براي اطلاع از زمان دقيق برگزاري اين مسابقات بايد به سايتها و وبلاگهاي فعال در حوزه حقوق بين‌الملل مراجعه شود. در اين ميان سايتهاي كرسي حقوق بشر صلح و دموكراسي دانشگاه شهيد بهشتي[1]، سايت دانشگاه علامه طباطبايي[2]و سايت مؤسسه شهر دانش[3]در سال گذشته در حوزه اطلاع‌رساني براي ثبت‌نام در اين مسابقات اطلاعيه‌هايي را منتشر كردند. البته بروشورهايي نيز از سوي كميته بين‌المللي صليب سرخ براي دانشكده‌هاي مختلف فرستاده مي‌شود. حضور كمرنگ دانشجويان، مسؤولان برگزاري مسابقات را بر آن داشت تا با ترتيب دادن نشستي با اساتيد دانشكده‌هاي حقوق سراسر كشور زمينه را براي مشاركت فعال دانشجويان فراهم سازند. نكته عجيب در خصوص شركت گروههاي دانشجويي در مسابقات سال گذشته اين بود كه علي‌رغم ثبت نام بالغ بر بيست تيم در ابتداي راه تنها هفت تيم خود را براي شركت در مسابقه آماده كردند. صرفاً به عنوان كساني كه در اين مسابقات شركت كرده­ايم، بايد اذعان شود كه صرفنظر از هر نتيجه‌اي كه حاصل شود، صرف شركت در اين مسابقات بسيار مفرح و لذت‌بخش است، لذا بايد فرصت شركت در اين مسابقات را غنيمت شمرد.

فضاي كلي برگزاري مسابقه

...

خجسته ميلاد گل سر سبد هستي گرامی باد...

$
0
0

گروه اينترنتي درهم | www.darhami.com

خجسته ميلاد گل سر سبد هستي ،‌نرگس نرجس
يوسف زهرا(س)،دردانه دوران نور چشم عاشقان ،
آرزوي مشتاقان،منتقم ال آلله ،منجي عالم بشريت ،
صاحب العصروالزمان،حضرت مهدي عج الله تعالي
ظهوره روحي وارواح العالمين له الفداء
برمنتظران ظهورش مبارك باد...

گروه اينترنتي درهم | www.darhami.com

گروه اينترنتي درهم | www.darhami.com
گروه اينترنتي درهم | www.darhami.com


«ابلاغ به اشخاص غیر محصور»

$
0
0

یکی از مباحث بسیار مهم در آیین دادرسی مدنی بحث ابلاغ است که از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد؛ چرا که اگر ابلاغی به درستی صورت نگیرد تمامی اقدامات بعدی بی اثر می شود.

ابلاغ به دو صورت واقعی و قانونی است که بحث در مورد هر کدام از آنها در اینجا موضوعیتی ندارد؛ تنها به این امر اکتفا می کنیم که بهترین نوع ابلاغ، ابلاغ واقعی است که باید سعی شود تا جای ممکن ابلاغ به این شکل صورت گیرد. اما موارد خاص ابلاغ نیز غیر این دو نوع کلی وجود دارد و در قانون تصریح شده است مانند ابلاغ به مخاطبین خارج از کشور، ابلاغ به اشخاص حقوقی و ابلاغ به مخاطبان غیر محصور. در این بین آنچه تا حدی محل بحث است و ما به آن می پردازیم ابلاغ به مخاطبان یا اشخاص غیر محصور است که شرایط و نحوه ی این نوع خاص از ابلاغ باید به دقت مورد بحث و مداقه قرار گیرد...

نوشته ی احسان امیربیک

دانشجوی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد

 

به ادامه ی مطلب بروید...

 

 


تاثیر امام حسین(ع) بر دکتر ناصر کاتوزیان از زبان خودشان

$
0
0

از کودکی امام حسین را به عنوان مظهر شجاعت و ایثار و مظلومیت می شناختم،پدرم مرد موقری بود ولی همین که نام حسین را می شنید اشک از گونه ها و ریش سفیدش سرازیر میشد.محرم ها روضه خوانی می کرد و روز عاشورا خود به منبر می رفت و میگریست و بدین وسیله به خاندان نبوت اظهار ارادت می کرد.نام علی نیز همچون غرش طوفان او را به لرزه در می آورد و عدالت را در چهره ی او میدید.

مادر بزرگم پیوسته دعا میکرد که خاک ما و موت ما در تربت حسین باشد.

از کودکی به همراه مادر و مادربزرگم به روضه می رفتیم

و در نوجوانی به دسته های عزاداری و سینه زنی می پیوستم...

میدیدم که مردم محله سیاه پوش می شدند و

حتی اوباش نیز محرم را به عبادت می نشینند.

من فرزند چنین محیطی بوده ام...

محیطی که سوگندشان به حضرت عباسبود و با یاد علیخداحافظی میکردند.

روایت فاجعه ی کربلا را نخستین بار از زبان مادربزرگم شنیدم

و نفرت از ظلم و حمایت از مظلوم در جانم مایه گرفت...

نگاشته شده از کتاب زندگی من نوشته ی دکتر کاتوزیان

 

دکتر جمشید ممتاز

$
0
0

[تصویر: 478px-Djamchid.jpg]

[تصویر: momtaz.jpg]


 


جمشيد ممتاز، متولد ۱۳۲۱
- اخذ ديپلم علوم طبيعى از دبيرستان پرووان پاريس، ۱۳۴۰ (۱۹۶۱) .
- اخذ مدرك ليسانس حقوق سياسى و عمومى از دانشكده حقوق و اقتصاد دانشگاه پاريس، ۱۳۴۴ (۱۹۶۵) .
- اخذ مدرك ليسانس علوم سياسى از مدرسه مطالعات سياسى دانشگاه پاريس، ۱۳۴۷ (۱۹۶۸) .
- اخذ مدرك فوق ليسانس (ديپلم) حقوق عمومى از دانشكده حقوق دانشگاه پاريس ۲ ، ۱۹۶۸ .
- اخذ مدرك دكتراى حقوق بين الملل و حقوق عمومى از دانشگاه پاريس ۲ ، ۱۹۷۱ .
- عضو هيأت علمى دانشكده حقوق دانشگاه پاريس ۱۰ ، ۷۴-۱۹۶۸ .
- استاديار دانشكده حقوق دانشگاه تهران از سال ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۴ .
- دانشيار دانشگاه تهران در سالهاى ۵۹ - ۱۳۵۴ و از سال ۱۳۶۲ تا سال ۱۳۶۵ .
- استاد دانشگاه تهران از سال ۱۳۶۵ تا كنون.
- عضو هيأت علمى دانشكده روابط بين الملل وزارت خارجه درسالهاى ۸۰ - ۱۳۷۰ .
- مدير گروه حقوق بشر دانشكده حقوق دانشگاه تهران از سال ۱۳۸۳ .
- عضو مؤسس و رئيس انجمن مطالعات حقوق بين الملل از سال ۱۳۸۱ تاكنون.
- عضو انستيتو حقوق بشر سان رمو.
- عضو انجمن حقوق بين الملل.
- عضو انجمن فرانسوى حقوق بين الملل.
- عضو شوراى آكادمى حقوق بين الملل لاهه.
- مشاور حقوقى كميته بين الملل صليب سرخ.
- عضو هيأت تحريريه سالنامه حقوق بشر دوستانه بين المللى در هلند.
- دريافت نشان درجه ۲ علمى دانش از رئيس جمهور ايران، ۱۳۸۳ .
- تأليف ۶۰ مقاله به زبان هاى مختلف در زمينه حقوق بشر، حقوق بشر دوستانه، حقوق درياها، حقوق محيط زيست، حقوق جنگ و تروريسم بين المللى در نشريات معتبر بين المللى.
- تأليف كتاب حقوق درياها، انجام طرح تحقيقاتى حقوق بين المللى جنگ ايران و عراق و موضع سازمان ملل، انجام طرح تحقيقى تعليق مخاصمه ونظارت بر انجام طرح تقويت همكارى هاى بين المللى در زمينه حقوق بشر.

از اساتيد برجسته دانشكده حقوق و علوم سياسى دانشگاه تهران است كه در سال ۱۳۸۳ مدير گروه حقوق بشر دانشكده مذكور شده، نشان درجه۲ علمى ايران را در همان سال از رئيس جمهور ايران دريافت كرده و از ارديبهشت ماه سال جارى به عنوان رئيس كميسيون حقوق بين الملل سازمان ملل متحد انتخاب شده است.
جمشيد ممتاز متولد ۱۳۲۱ ازمير تركيه است. پدرش كه دانش آموخته مدرسه نظامى سن سير فرانسه بوده به سياست روى آورده بود و در زمان تولد جمشيد به عنوان كنسول ايران در ازمير مشغول خدمت بوده است. بعد از تغيير محل خدمت پدرش به مصر مى رود و سال اول تا سوم ابتدايى را در مدرسه فرانسوى قاهره به تحصيل مى پردازد.
در اين سالها است كه زبان عربى را هم فرا مى گيرد، زبانى كه بعدها آن را از ياد مى برد. البته از خاطرات آنجا هم چيزهايى به ياد دارد.
فوتبال بازى كردن با بچه هاى قاهره اى و اينكه در ۹ سالگى زمانى كه پدرش كاردار ايران در مصر بوده، دكتر مصدق را در سفارت ملاقات مى كند.
دكتر مصدق نخست وزير ايران در سالهاى ۳۲ - ۱۳۳۰ در ۱۴ مهرماه ۱۳۳۰ تصميم شخصاً و به همراه دكتر حسين فاطمى (معاون سياسى نخست وزير) ، حسين نواب (وزير مختار ايران در هلند ) ، و جمعى از كميسيون مختلط نفت مثل دكتر متين دفترى درجلسه شوراى امنيت سازمان ملل حضور يابد و در ماجراى شكايت انگليس از دولت ايران در قضيه ملى شدن صنعت نفت ايران به دفاع از موضع ايران بپردازد. دكتر مصدق بعد از ۴۲ روز مذاكره با ترومن رئيس جمهور آمريكا و مك گى معاون وزير خارجه آن كشور و حضور در جلسه سازمان ملل، آمريكا را ترك و پس از توقفى كوتاه در آمستردام وارد مصر مى شود و در واقع به دعوت نحاس پاشا نخست وزير محبوب مصر براى سفر به آن كشور پاسخ مثبت مى دهد. نخست وزير وقت ايران در زمان اقامتش ميهمان خانواده جمشيد ممتاز بوده و شبها به هتلى در قاهره مى رفته است.
جمشيد ممتاز درباره آن ايام مى گويد:
«مردم قاهره به شدت از دكتر مصدق استقبال كردند و دور ساختمان سفارت ايران جمع شده بودند. اتفاقاً وقتى كه دكتر مصدق به سفارت آمد من را بوسيد. دانشگاه الازهر هم به ايشان دكتراى افتخارى اعطا كرد».
جمشيد ممتاز كلاسهاى چهارم تا هشتم تحصيلاتش را در مدرسه فرانسوى هاى تهران ادامه مى دهد و چند سال پايانى تحصيلات دبيرستانش را در مدرسه شبانه روزى پرووان پاريس طى مى كند و در سال ۱۳۴۰ ديپلمه علوم طبيعى مى شود. سپس تحصيلات خودرا در همان كشور در رشته حقوق تا مقطع دكترا ادامه مى دهد.
تز دكتراى او«نظام حقوقى بستر زير درياها» بوده است.
«تزم در مورد بهره بردارى از منابعى است مانند منگنز و كبالت كه در بستر درياها قرار دارد. آن زمان تصور مى شد كه مى توان به سرعت از اين منابع بهره بردارى كرد و عايدات فروش اين منابع را براى اداى قروض كشورهاى جهان سومى در نظر گرفت».
استاد بانفوذ او - خانم باستيد - كه پدرش رئيس ديوان دائمى دادگسترى و شوهرش در چندين نوبت در فرانسه به مقام وزارت رسيده، كارى مى كند كه شاگردش در زمان تحصيل در مقطع دكترا، به تدريس هم بپردازد.
در دانشكده حقوق پاريس ۱۰ استخدام مى شود و به مدت ۶ سال كار تدريس را دنبال مى كند. در سال ۱۳۵۳ به ايران باز مى گردد و استاديار دانشكده حقوق دانشگاه تهران مى شود، در سال ۱۳۵۴ ، دانشيار دانشكده شده و در سال ۱۳۶۵ به مرتبه استادى ارتقا مى يابد.
اگر چه دكتر ممتاز تز دكترايش را درباره نظام حقوقى بستر زير درياها گذرانده است، اما كم كم به مقوله حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه تعلق خاطر پيدا مى كند و به شكلى دفاع از اين مقوله ها به دغدغه فكرى اين استاد برجسته ايرانى مبدل مى شود. در سال ۱۳۸۳ به عنوان مدير گروه حقوق بشر دانشكده حقوق و علوم سياسى دانشگاه تهران انتخاب شده وبه شكلى جدى تر به فعاليت دراين حوزه مى پردازد.
جمشيد ممتاز در زمان تحصيل در دانشگاه در سال ۱۹۶۲ با خانمى دانشجو و فرانسوى آشنا مى شود و بالاخره اين آشنايى به ازدواج هم منجر مى شود.
همسر دكتر ممتاز هم داراى مدرك دكتراى حقوق بين الملل از دانشگاه سوربن است و ساليان سال است كه با همسر و سه فرزندش در ايران اقامت گزيده .به باور دكتر عراقى ديگر استاد برجسته دانشكده حقوق دانشگاه تهران، همسر دكتر ممتاز «زبان فارسى را به خوبى فرا گرفته واز هر ايرانى هم ايرانى تر شده».
دكتر ممتاز به عنوان ناظر اصلى در انجام طرح تقويت همكارى هاى بين المللى در زمينه حقوق بشر نيز تلاش ارزنده اى داشته است.
دراين طرح، چگونگى ترويج و حمايت از حقوق بشر از طريق همكارى هاى بين المللى آنچنانكه درمنشور سازمان ملل متحد آمده مورد بحث قرار گرفته است.
ممتاز علاوه بر تدريس در دانشگاه تهران، در دانشگاههاى پاريس ۱ و پاريس ۲ ، پاريس ۱۰ ، پاريس ۱۳ ، دانشگاه ژنو، دانشگاه كلمبيا، دانشگاه فلوريدا و دانشگاه العين امارت هم تدريس داشته است.
اين استاد دانشگاه عضو هيأت نمايندگى جمهورى اسلامى ايران در مجمع عمومى سازمان ملل متحد از نشست چهل و چهارم تا پنجاه و نهم و عضو هيأت نمايندگى ايران در كميسيون آماده سازى براى سازمان منع استفاده از سلاحهاى شيميايى است.

همچنين نماينده و سرپرست گروه مشاوران حقوقى ايران در پرونده انهدام سكوهاى نفتى ايران(توسط آمريكا) در ديوان بين المللى دادگسترى در سالهاى ۲۰۰۳ - ۱۹۹۲ بوده است. از سال ۲۰۰۰ تاكنون عضو كميسيون حقوق بين الملل سازمان ملل متحد است و در دوم ماه مه ۲۰۰۵ (ارديبهشت ۱۳۸۴ ) به عنوان رئيس اين كميسيون انتخاب شده است. قبل از دكتر احمد متين دفترى در سالهاى ۶۱ - ۱۹۵۷ به عضويت اين كميسيون درآمده بود.
انتخاب اعضاى اين كميسيون به اين صورت است كه مجمع عمومى سازمان ملل با توجه به صلاحيت فردى كسانى را كه در زمينه حقوق بين الملل صاحب نظر باشند به عنوان عضو اين كميسيون بر مى گزينند.
تعداد اعضاى اين كميسيون به ۳۴ نفر حقوقدان مى رسد و از آنجا كه رئيس كميسيون بايد در سال جارى از ميان نمايندگان كشورهاى آسيايى انتخاب مى شد، اعضاى آن به گونه اى اجماعى از ميان ۸ نفر نماينده از قاره آسيا، يك حقوقدان را به عنوان رئيس برگزينند. بالاخره ۳۳ نفر نسبت به رياست ممتاز بر كميسيون اتفاق نظر پيدا مى كنند و او رئيس كميسيون مى شود. كميسيونى كه وظيفه اش تشويق توسعه تدريجى حقوق بين الملل و تدوين آنها است واجلاسيه هاى آن هم در مقر اروپايى سازمان ملل متحد در ژنو تشكيل مى گردد.
شايد تبحر ممتاز در عرصه حقوق بين الملل و قدرت نفوذ كم نظير او در چنين انتخابى نقش اساسى داشته .
ممتاز علت گرايش پيدا كردن خود به مقوله حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه را اينگونه بيان مى كند:«افزايش خشونت در جهان، درگيرى هاى مسلحانه، جنگ ، آوارگى، ظلمى كه در حق غيرنظاميان وارد مى شود زمينه را براى فعاليت بيشتر در عرصه حقوق بشر باز مى كند و آدم احساس مى كند با فعاليت در اين عرصه بيشتر مى تواند مثمر ثمر باشد».
وى حدود ۱۵ سال است كه فقط در مقاطع فوق ليسانس و دكترا به تدريس در حوزه هاى حقوق بشر، حقوق مخاصمات و حقوق سازمانهاى بين المللى مشغول است.
«من دانشجويانم را خيلى دوست دارم وخيلى به آنها علاقه مندم. لطفى كه دانشجويان ايرانى به من دارند در خارج از كشور وجود ندارد.
اينجا من بيشتر احساس آرامش مى كنم. من كشورم را دوست دارم و تا آنجا كه بتوانم به كشورم خدمت مى كنم».
او اعتقاد دارد كه يك استاد صرفاً نبايد به فكر درآمد باشد. وى كه در هيأت هاى نمايندگى دولت ايرانى به خارج از كشور مى رود و روزانه حدود ۶۰ دلار دريافتى دارد، اقامت درخارج از كشور را كه مى تواند منجر به كسب درآمد بيشترى براى او و خانواده اش باشد بر اقامت برماندن در زادگاهش ترجيح نمى دهد.
او بر اين باور است كه «من فكر مى كنم به اندازه كافى خانواده ام در رفاه هستند. اگر من مى خواستم در خارج از كشور زندگى كنم در زمان ناامنى ناشى از جنگ بايد مى رفتم و يا مثلاً بايد وكيل مى شدم تا درآمد زيادى كسب كنم».
و اضافه مى كند: «هدف من اين است كه تا زمانى بتوانم تحقيق بكنم و به مملكت ام خدمت كنم و بكوشم دانشجويانى را تربيت كنم كه جايگزين ما شوند».
خانم دكتر نسرين مصفا استاد دانشكده حقوق وعلوم سياسى دانشگاه تهران درباره استادش يعنى دكتر جمشيد ممتاز مى گويد: «ايشان فقط استاد ما نيستند. ايشان محور شاگردان شان هستند. اميدوارم هميشه مثل آفتاب باشند. همانطور كه به ما رسم زندگى كردن را ياد دادند، اميدوارم كه ما به عنوان شاگردان دكتر ممتاز بتوانيم به اين جامعه خدمت كنيم».
دكتر دروديان در مراسم بزرگداشت دكتر ممتاز در دانشگاه تهران بيان داشت كه آقاى دكتر ممتاز از در بزرگ وارد دانشگاه شدند و دكتر عراقى اين نوع صحبت كردن دكتر دروديان را اينگونه تأويل مى كندكه برخى اساتيد دانشگاه تحميلى بوده اند ولى در مورد دكتر ممتاز وضعيت فرق مى كرده و دانشگاه با توجه به سطح معلومات و علم ايشان وى را استخدام نموده است.
ممتاز اينگونه علايق خود اشاره مى كند:
«من خيلى سفر را دوست دارم، پياده روى را هم خيلى دوست دارم ولى فرصت نمى كنم. از رانندگى هم بدم نمى آيد. دوست دارم با ماشين بروم و مناطق مختلف ايران را ببينم كه متأسفانه فرصت نمى كنم، با پسرم يك زمانى فوتبال بازى مى كردم».
در نهايت هم نقش روز افزون ايران در جامعه بين المللى را تمنا دارد

شیخ مرتضی انصاری

$
0
0


روزعید غدیر سال 1214 ق. در شهر دزفول در خانواده علم و ادب، متولد شد، پدرش شیخ محمد امین، نام اولین فرزندش را مرتضی انتخاب كرد.

رویای صادق

مادر شیخ قبل از تولد وی، شبی حضرت امام صادق علیه السلام را در عالم رویا دید كه قرآنی طلاكاری شده به او داد . معبرین خوابش را و عطای امام را به فرزندی صالح و بلندمرتبه تعبیر كردند و چنین شد كه جهان تشیع مفتخر به وجود این شخصیت گردید كه از نسل جابربن عبدالله انصاری، فرزندی پا به عرصه گیتی بگذارد كه استمراربخش خط ولایت و امامت باشد...
به ادامه ی مطلب بروید...

سال نو مبارک...

$
0
0

 

یادم باشد که زیبایی های کوچک را دوست بدارم حتی اگر در میان زشتی های بزرگ باشند
یادم باشد که دیگران را دوست بدارم آن گونه که هستند ، نه آن گونه که می خواهم باشند
یادم باشد که هرگز خود را از دریچه نگاه دیگران ننگرم...
که من اگر خود با خویشتن آشتی نکنم هیچ شخصی نمی تواند مرا با خود آشتی دهد
یادم باشد که خودم با خودم مهربان باشم...
چرا که شخصی که با خود مهربان نیست نمی تواند با دیگران مهربان باش...

سال نو رو به همه ی دوستان حقوقی عزیزم تبریک می گم...

انشاالله همیشه موفق باشین...

 

 

بررسی اجمالی عقد مضاربه

$
0
0

عقد مضاربه يكي از عقود معين است كه در قانون مدني ايران به پيروي

 از فقه اماميه در رديف عقود خاص و بانام،مورد توجه قانونگذار قرارگرفته است.

در کتاب شرح لمعه به این شکل تعریف شده است: «مضاربه آن است که شخصی مالی

 را به دیگری دهد تا با آن کار کند و در برابر کار خود سهم معینی از سود آن را بردارد»

به ادامه ی مطلب بروید...

نوشته ی احسان امیربیک دانشجوی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد

 

شهادت بانوی دو عـــالم حضرت فاطمه ی زهرا(س)تسلیت...

$
0
0


عمریست رهین منت زهرائیم / مشهور شده به عزت زهرائیم

مُردیم اگر به قبر ما بنویسید / ماپیر غلام حضرتزهراییم. . .


شهادت بانوی دو عـــالم حضرت فاطمه ی زهرا(س)تسلیت...



http://up.fadac.ir/up/karballa/Pictures/ahlebeit/h-zahra/01/shahadate_hazratezahra01.JPG

بازدید از شورای شهر مشهد

$
0
0

گزارش بازدید از شورای شهر مشهد

ساعت 9 صبح روز یکشنبه 3/10/91 تعداد ده نفر از دانشجویان حقوق دانشگاه فردوسی مشهد ، جهت بازدید از جلسه ی رسمی شورای اسلامی شهر مشهد ، وارد ساختمان شهرداری شدند. سپس با راهنمایی مسئولین ، وارد صحن علنی جلسه شدند.

جلسه راس ساعت 9 با تلاوتی چند از کلام ا...مجید آغاز به کار کرد.سپس جناب مهندس شیرمحمدی ریاست شورا، به تشریح وقایع و رویدادهای تاریخی و نیز اخبار مهم ظرف یک هفته ی گذشته پرداخت.در ادامه با اجازه ی جناب رییس، در اولین نطق رسمی ،یکی از نمایندگان به ایراد مطالبی پرداخت.وی پیرامون مصرف بی رویه ی برق در سطح شهر مشهد و هزینه های گزاف حاصل آن صحبت کرد و به ارائه ی راهکارها و پیشنهاد هایی پرداخت.سپس نمایندگان موافق و مخالف با طرح به بحث و مذاکره با نماینده مذکور پرداختند.

جناب دکتر خواجی نیز در جلسه حضوری فعال داشتند و پیشنهادات و مسائل خود را در باب عدم توازن خدمات انرژی برق در سطح شهر مشهد عنوان کردند.

در ادامه جلسه مصوبه ها و بخش نامه هایی مختلف که در کمسیون های شورا مطرح شده بود در صحن عمومی به رای گذاشته میشد.

جلسه تا حدود ساعت 11.30 طول کشید. دانشجویان پس ازاتمام جلسه و خروج از سالن، به دانشگاه مراجعت نمودند.

 

 


سمینار حقوق محیط زیست(حفاظت از محیط زیست در راستای تحقق توسعه­ی پایدار)

$
0
0

سمینار حقوق محیط زیست(حفاظت از محیط زیست در راستای تحقق توسعه­ی پایدار)

انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد با همکاری موسسه­ی آموزش عالی خردگرایان مطهر اقدام به برگزاری همایشی تحت عنوان حقوق محیط زیست(حفاظت از محیط زیست در راستای تحقق توسعه­ی پایدار) نمود.

همایش در ساعت 12 ظهر روز شنبه 2\10\1391 آغاز شد.

ابتدا آیاتی از قرآن کریم تلاوت شد,سپس سرود جمهوری اسلامی ایران نواخته شد و بعد از آن کلیپی با موضوع محیط زیست به نمایش درآمد.

در ساعت 12:30 سخنرانان در جایگاه قرار گرفتند و دکتر غلامرضا خواجی سخنرانی خود را آغاز نمودند.

سپس دکتر میترا محمدی درمورد آلودگی خاک و آلودگی هوای مشهد و آثارو عوارض آن و میزان مرگ و میر شهروندان تحت تأثیر آن توضیحاتی را ارائه کردند.

و در ساعت 1:30 مهندس جواد علوی درمورد بیماری های ناشی از مصرف محصولات آبیاری شده با فاضلاب خام و قانون مجازات اسلامی تعزیرات صحبت کردند.

درآخر تقدیرنامه هایی تقدیم اساتید شد وحضار پذیرایی شدند.

 


 

خانه ی ترجمه

$
0
0

باسمه تعالی                                                                                                         انجمن علمی حقوق برگزار میکند:

خانه ی ترجمه

انجمن علمی حقوق طی مدت دوسال طرح خانه­ی ترجمه را تهیه و تدوین کرده است و در نظر دارد آن را به شرح ذیل اختصاصا برای دانشجویان رشته­ی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآورد :

مقدمه:

نظر به اینکه بسیاری از دانشجویان رشته­­ی حقوق آشنایی کافی با زبانهای خارجه دارند، انجمن علمی حقوق در صدد است تمهیدات لازم را برای ترجمه­­ی متون حقوقی توسط دانشجویان مهیا کند. دانشجویان متقاضی این فرصت را خواهند داشت تا با بهره­مندی از امکانات و فرصتهای موجود در دانشگاه اقدام به ترجمه­ی کتب و مقالات حقوقی زبانهای فرانسه،انگلیسی و عربی کنند.

اهداف:

1.        ایجاد یک رزومه­ی مناسب برای دانشجویان مترجم

2.        استفاده از کمک های مادی و معنوی دانشگاه برای چاپ کتب ترجمه شده

3.        افزایش کیفی سطح ترجمه­ی کتب از طریق برگزاری کلاس های اصول ترجمه

4.        بهره مند شدن از تجربیات و اطلاعات اساتید بزرگوار دانشکده در راستای هرچه بهتر شدن ترجمه­ی کتب

5.        افزایش اطلاعات مترجمین در زمینه­ی موضوع کتاب ترجمه شده

 

نحوه­ی اجرا:

با توجه به حساسیت امر ترجمه و اهمیت بالای کیفیت ترجمه به منظور کسب استانداردهای لازم جهت انتشار ، ابتدا دانشجویان متقاضی در کلاسهای اصول ترجمه که براساس برنامه­ ریزی های انجام شده در ترم آینده برگزار خواهد شد، شرکت خواهند کرد. شرکت در این کلاسها برای علاقه مندان به شرکت در این طرح الزامی میباشد مگر آنکه قبلا شرکت کرده باشند.

انتخاب کتب و مقالات مورد نظر برای ترجمه توسط دانشجویان صورت خواهد گرفت که این مهم زیر نظر اساتید و اعضای هیات علمی دانشکده انجام خواهد شد .  مترجمین در گروه های چند نفره با توجه به معیارهایی همچون حجم کتب و مقالات، توانایی، علاقه­ و... به ترجمه­ خواهند پرداخت. دانشجویان در حین انجام این طرح از اساتید مشاور یاری می­گیرند. در پایان،کتاب های ترجمه شده در صورت تایید داوران با حمایت دانشگاه به چاپ خواهند رسید. جهت آگاهی از اطلاعات بیشتر در این خصوص آیین نامه های مربوطه را در تارنمای معاونت پژوهشی ملاحظه فرمایید. در صورت عدم موفقیت در جلب نظر هیات داوران دانشگاه و چاپ آنها توسط دانشگاه فردوسی مشهد هماهنگی های لازم با دیگر ناشران برای چاپ صورت خواهد گرفت.

جدول زمانبندی اجرای طرح :

-         کلاس های تخصصی اصول ترجمه از 14 بهمن لغایت 16 اسفند

هفته ای دوجلسه توسط استاد

هزینه­ی شرکت در 10 جلسه کلاس مذکور برای اعضای انجمن علمی 25 هزار تومان و سایر داوطلبین 35 هزارتومان می­باشد

-         تشکیل گروه های ترجمه و جلسات هماهنگی با اساتید از 16 اسفند لغایت 24 اسفند

-         جمع آوری آثار ترجمه شده در هفته ی اول خرداد

اساتید مشاور: دکتر عبدالرضا جوان جعفری، دکتر سید محمد مهدی قبولی درافشان، دکتر سید مهدی سیدزاده، دکتر اعظم امینی

 


بازدید از منطقه­ ی مرزی؛ سد دوستی

$
0
0

بازدید از منطقه­ ی مرزی؛ سد دوستی

به همت انجمن علمی حقوق دانشگاه فردوسی مشهد در تاریخ 12/8/ 1391 اردوی بازدید از مرز ترکمنستان؛ سد دوستی برگزار شد. این بازدید که دومین گام در راستای سری همکاری های انجمن علمی و فرماندهی مرزبانی خراسان رضوی بود، اقدامی ارزشمند در راستای آشنایی دانشجویان رشته­ی حقوق با اصطلاحات بعضا مبهم و پیچیده­ی حقوق بین الملل محسوب می شود؛ از جمله هنگ مرزی، میل مرزی، خطوط قرمز و زرد و ... .

با توجه به شرایط پیچیده­ی منطقه­ی سرخس و اینکه قسمتی از مرز کشور عزیزمان ایران با کشور ترکمنستان مرز آبی است و مسائل مخصوص مرزهای آبی از جمله نحوه­ی تقسیم آب و... بسیار برای دانشجویان جالب توجه بود. ضمن اینکه در مسیر سد بازدید از منطقه­­ی مرزی بین سه کشور ایران، افغانستان و ترکمنستان هم شایان توجه بود. 

قانون جدید مجازات اسلامی از اوایل خرداد اجرایی می‌شود

$
0
0

قانون جدید مجازات اسلامی از اوایل خرداد اجرایی می‌شود

نايب رئیس کمیسیون قضایی مجلس با تأکید بر تصویب قانون جدید مجازات اسلامی از سوی شورای نگهبان گفت: این قانون از اوایل خردادماه اجرا می‌شود.

خبرگزاری فارس: قانون جدید مجازات اسلامی از اوایل خرداد اجرایی می‌شود

سيدحمیدرضا طباطبایی در گفت‌وگو با خبرنگار قضایی فارس اظهار داشت: لایحه قانون جدید مجازات اسلامی حدود 9 ماه به جهت بررسی و رفع ایراد در شورای نگهبان بود.

وی افزود: آخرین ایراد شورای نگهبان مربوط به یکی از بندهای دیات در مورد تجاوزات جنسی بود که پس از اصلاح در کمیسیون قضایی به شورای نگهبان ارسال شد و در نهایت به تصویب رسید.

طباطبایی با اشاره به ابلاغ این قانون از طریق رئیس مجلس به رئیس قوه مجریه گفت: این قانون پس از ابلاغ لازم الاجرا می‌شود و بر اساس پیش بینی‌های صورت گرفته ما از اوایل خرداد ماه شاهد اجرای قانون جدید مجازات اسلامی خواهیم بود.

فراخوان مسابقه «رئيس جمهور از نگاه قانون اساسي و قوانين جمهوري اسلامي ايران»

$
0
0

مردم اگر اسلام را ، استقلال و آزادي را، نبودن تحت اسارت شرق و غرب را مي خواهند، همه در انتخابات شركت كنند.(امام خمینی)


انجمن علمی حقوق با همکاری مدیریت فرهنگی دانشگاه فردوسی برگزار می کند:

 

مسابقه، رئيس جمهور ازنگاه قانون اساسي  وقوانين جمهوري اسلامي

 

با توجه به پیش رو بودن انتخابات ریاست جمهوری بر آن شدیم تا مسابقه ای پیرامون مسائل حقوقی انتخابات ریاست جمهوری جهت افزایش اطلاعات دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد طراحی کنیم.

 

این مسابقه دو مرحله ایست. مرحله ی اول به صورت اینترنتی برگزار می شود و در مرحله ی دوم برگزیدگان در تاریخی که متعاقبا اعلام خواهد شد به صورت حضوری در محل آمفی تئاتر دانشکده ی علوم اداری و اقتصاد با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت.


جهت شرکت در مسابقه و اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید

Viewing all 151 articles
Browse latest View live